Kalla

Populärnamn:  Kalla
Vetenskapligt namn: Zantedeschia spp.
Familj:  Araceae

Typ av växt: Lökväxt

Beskrivning: Kallorna får mycket karaktäristiska hölster som ser ut som uppåtriktade bägare. De vaxartade hölstren kan vara vita, rosa, laxfärgade, röda eller gula. Inuti det skyddande hölstret hittar man blomkolven som är vit eller gul. Varje stjälk bär endast upp en enskild blomma. De gröna bladen är stora och pilspetsformade. I Sverige arten Zantedeschia aethiopica vanligast. Den får vita blommor och kan inte bara ses i våra trädgårdar utan även bland snittblommorna i blomsterhandeln och i krukor på fönsterbänken.

Storlek: 35-90 cm hög, 35-50 cm bred

Växtzon: Kallor klarar inte av den svenska vintern. Vinterförvaring inomhus är nödvändig.

Blomsäsong: juli – augusti

Jord/läge: Kallan måste ges väldränerad jord och klarar inte av att stå i vått. Full sol rekommenderas, men halvskugga går också bra. Blomningen blir dock mindre riklig i halvskugga. Kallan härstammar från södra Afrika så den är van vid sådana förhållanden.

Att sätta lökarna: Löken kan planteras ut när frostrisken är över. Förbättra trädgårdsjorden genom att blanda upp den med extra humusrik jord. Gräv en 10 cm djup grop och placera jordstammen i den. Täck över jordstammen med jord och platta till. Vattna rejält. Täckmaterial hjälper jorden behålla fukten.
Skötsel: Kallan vill ha mycket vatten så det är viktigt att jorden dränerar väl för att undvika ruttnande jordstam. Den växande plantan bör få gödning i vattnet. Under hösten bör man gradvis minska vattningen tills det blir dags att gräva upp rotstammen. Låt rotstammen torka och placera den på en sval plats.

Förökning: Kalla kan förökas genom att jordstammen skärs i bitar. Det är viktigt att varje bit har minst en tillväxtpunkt, annars blir det ingen ny planta av den.

Övrigt: Om man vill kan man förkultivera kallan inomhus. En planta som hunnit utveckla gott om rötter inomhus blommar fortare efter utplanteringen.